05 февруари 2013

Среща-дискусия с евродепутат Мария Габриел се проведе в Русе


Среща-дискусия се състоя на 2 февруари 2013 година в Русе с участието на евродепутата Мария Габриел /ЕНП/ГЕРБ/, народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова, ръководители на териториални поделения на държавни структури в Министерството на земеделието и храните. Събитието бе на тема: "Обща селскостопанска политика в новия програмен период 2014-2020 и възможностите за младите, свързани с тази политика". То се организира от МГЕРБ Русе. Началото бе поставено в 13:30 часа в пълната голяма конферентна зала на хотел „Космополитан”.
Г-жа Габриел участва в Комисията по земеделие и развитие на селските райони и предостави полезна и актуална информация по темата. Евродепутатът очерта разногласията между Съвета на министрите и Европейската комисия относно намаляването на бюджета за селско стопанство. Очакванията са процентът да бъде около 4. „Обявяваме се за силен европейски бюджет и това ще бъде отстоявано докрай”, подчерта Мария Габриел. Големият въпрос за директните плащания е решен. ЕК предлагаше 5 % от националния пакет директни плащания да бъдат използвани за субсидиране на производството. Освен това беше подготвен списък на производства, за които може да важи. В него липсваше например тютюнопроизводството, пчеларство и др. По нейно предложение тази ситуация е променена. Предложено е европейските страни да използват не 5, а 15 % от директните си плащания.
Мария Габриел говори и за новостите в общата селскостопанска политика като въвеждането на критерии за озеленяване при директните плащания и диверсификация на културите.
Участниците имаха възможност да задават своите въпроси към евродепутата. Те бяха свързани с националната политика в земеделието, а някои – с конкретни проблеми на тукашни земеделски производители. Вероятно те ще намерят отговор на 15 февруари, когато в Русе ще се проведе специална среща на зам. – министъра на земеделието и храните Светлана Боянова с тях. В нея се очаква да се включат още тютюнопроизводители.
В края на събитието г-жа Габриел бе приятно изненадана от г-н Нунев, който и подари картина с изображение на символа на Русе - паметника на Свободата. Наред с това тя получи от организационния секретар на МГЕРБ – Русе Християн Топалов специален благодарствен адрес. Календар със забележителностите на града, книги, свързани с красотите на Русе бяха добавени към подаръците. Земеделски производител изказа своята благодарност лично на г-жа Габриел и и даде произведен от собственото му стопанство пчелен мед.










Няма коментари:

Публикуване на коментар